Alternativ till ris att kasta på brudparet efter vigseln

Att kasta ris på brudparet efter vigseln har länge varit en tradition, men det finns flera bra anledningar till att välja andra alternativ. Dels så tar det lång tid för riset att brytas ned och ligger därför kvar på marken, men en stor anledning att skippa riset är att det faktiskt är rätt oskönt att få det kastat på sig. Det är absolut fint på bild, med alla vita prickar, men tänk så bra dom där små vita riskornen sätter sig i framförallt hår, men även kläder. Ni kommer få plocka ris i timmar om ni vill bli av med det helt.

I stället för att kasta ris finns det andra alternativ som både blir väldigt bra på bild och känns skönt att få i ansiktet.

Kasta torkade blomblad

Här går det ju att vara precis hur färgstark eller färglös som man vill. Bara vita blomblad? Hur fint som helst? En mix av massa olika färger? Superläckert! You do you. Här går det att ta ut svängarna och experimentera precis hur mycket ni vill. Blombladen ger även en väldigt vacker effekt på bild. Det som också är så himla bra med torkade blomblad är att dom oftast är biologiskt nedbrytbara och har minimal miljöpåverkan. Nackdelen? Det är såklart mycket dyrare än att kasta ris, och ofta behöver man mer än vad man tror. Blombladen är dessutom mycket lättare än ris och bladen kommer inte lika långt när man kastar, något för gästerna att tänka på och helt enkelt ta ett steg närmre. Men hur fint är det inte ändå när gästerna står nära och kastar?

Kasta färska blomblad

Samma som vid torkade blomblad så går det ju att använda precis vilka färger man vill. När man använder färska blomblad istället för torkade så blir det ännu ”fluffigare” på bild. Bladen syns såklart på ett helt annat sätt än när dom är torkade. Färska blomblad kan vara naturligt nedbrytbara beroende på vilken typ av blommor som används.

Precis som vid torkade blomblad så kan det vara kostsamt, särskilt om det krävs stora mängder för att skapa önskad effekt. Dessutom är det också värt att tänka på är att det kan bli halt på marken om det till exempel är blött.

Blås såpbubblor

Om man inte vill, får eller kan kasta något alls så är såpbubblor ett väldigt bra alternativ. Här krävs det att många gäster är med och blåser för annars riskerar det att bli några ensamma, ledsna bubblor som svävar förbi lite vilset. Men vem tycker inte om att blåsa såpbubblor? Köp många små och dela ut till alla. Ett hett tips är även att köpa såpbubblemaskiner som får fram många såpbubblor snabbt. Det som är positivt är att man inte behöver fundera över att städa upp något från marken. Nackdelen är att om det är blåsigt så kan det vara svårt att få bubblorna att inte blåsa bort.

Skjut konfetti

Om det är något som ger wow-faktor så är det ju konfetti och konfettikanoner. Problemet med konfettikanoner är att det inte är nedbrytbart och miljövänligt och behöver städas upp efteråt. Konfetti kommer i olika färger och former, vilket gör det möjligt att anpassa det efter bröllopets tema eller färgscheman. På bild blir det en väldigt häftig effekt.

Kasta hjärtformade gryn

Det finns så kallat bröllopsris som egentligen kommer i massa olika former, en populär variant är den hjärtformade. Fördelen gentemot vanligt ris är att dom är mycket större och fastnar inte överallt i hår och kläder, och gör heller inte ont som när man får tusen små riskorn kastade i ansiktet. Det är ett relativt billigt alternativ och dessutom så smälter det bort på marken. Här finns det att köpa.

Torkade örter

Att kasta torkade örter på bröllop är en tradition med rötter i många kulturer runt om i världen. Det blir både fint på bild och luktar gott. Det finns många alternativ, t.ex. timjan, lavendel, rosmarin, kamomill, salvia. Dessutom är torkade örter biologiskt nedbrytbara och miljövänliga, vilket gör dem till ett hållbart alternativ för att fira kärleken.

Vill du se fler bröllopsbilder och få lite inspiration? Kolla här.